Du forbrenner hele 42 kalorier mer i timen når du står og arbeider istedet for å sitte, viser forskning fra Chester-universitetet. Om du for eksempel har en kroppsvekt på 75 kilo, tilsvarer den økte forbrenningen hele seks maratonløp på ett år.

Hev- og senkbare skrivebord blir stadig vanligere i kontorlandskapene, og har vist seg å påvirke både den enkeltes helse og det allmenne arbeidsmiljøet positivt. En ekstra bonus er 42 kalorier mer forbrent per time: Om du står 4 timer om dagen istedet for å sitte (5 dager i uken), tilsvarer det en vektnedgang på 4 kilo i året – kun ved å stå halve dagen på jobb!

Stillesittende arbeid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. – Gjennom stillesittende arbeid blir bevegelsesmønsteret monotont og det blir lettere å pådra seg belastningsskader, sier Gitte Krantz ved Amadeusklinikken i Halmstad. Dette kan unngås og forebygges gjennom å variere arbeidsstillingen, andre fordeler med gjennomtenkt ergonomi er at du slipper verk i muskler og ledd, og også det stresset som ofte er en effekt av smertene.

Det er relativt små tiltak som kreves for å bedre helsen på jobb, og gevinstene kan være store. Å komme igang med å variere arbeidsstillingen sin, handler mye om å endre vanene sine og å la variasjon bli en naturlig del av hverdagen. – Varier mellom å stå og å sitte, og ta flere pauser hvor du lar kroppen slappe helt av. Ofte bruker vi de samme bevegelsene hele tiden når vi jobber, noe som blir statisk og repetitativt, konstanterer Gitte. Hun tipser om for eksempel å plassere skriveren i et annet rom når du jobber, samt legge til rette for andre naturlige bevegelsespauser i arbeidshverdagen.

 

(artikkelen er hentet fra http://www.ajprodukter.no/aj-magasinet/varier-din-arbeidsstilling-like-bra-som-maraton/6281695.wf)